Tyvek & vilten

Tyvek is een zeer veelzijdig materiaal! Het is ademend, maar bestand tegen water. Hierdoor is het zeer geschikt om te gebruiken bij het vilten. Andere materialen zoals plastic of plakband willen nog wel eens gaan schuiven of uitstulpingen veroorzaken die het vilt beschadigen. Met Tyvek kan zeer precies worden gewerkt. Het blijft zacht en soepel, het bobbelt niet en je kunt er bovendien ook op schrijven.

Nog een groot voordeel is dat Tyvek niet verwijderd hoeft te worden. Je ziet en voelt er niks van als je werkstuk klaar is!

Voorbeelden van het gebruik van Tyvek bij het vilten

Tyvek tussen 2 lagen naaldvilt

In de volgende afbeelding heb ik mijn logo uitgeknipt uit Tyvek en dit tussen twee lagen (blauw en wit) naaldvilt gelegd. Vervolgens op de gebruikelijke manier gevilt:

Tyvek, naaldvilt en hand geverfde stof

Bij dit voorbeeld ben ik begonnen met naaldvilt. Daar bovenop de Tyvek in een leuk patroon geknipt en daar overheen de hand geverfde stof. De stof vilt zeer goed vast aan het naaldvilt en niet aan de Tyvek. De stof krijgt op deze manier ook een mooi ‘krinkel’ effect.

Tyvek, naaldvilt en zijde

Dit voorbeeld is op dezelfde manier gemaakt als het voorbeeld hierboven met de hand geverfde stof. Alleen heb ik hier zijde gebruikt. Dit geeft weer een heel ander effect.

Tips

-De Tyvek blijft tijdens het vilten prima op zijn plek, maar ga niet te vroeg gooien en kneden want dan heb je kans dat de Tyvek verschuift.  Vilten met een deegroller werkt ideaal. 

-Tyvek kan ook worden geverfd bijvoorbeeld met acrylverf. Dus als er delen zichtbaar blijven in je viltwerk, is dat misschien een leuke optie.

-Wikkel Tyvek om een stokje. Verhit dit met hittepistool of föhn en je hebt een kraal!

 

Zo zijn er vast nog veel opties te verzinnen. Veel plezier met experimenteren! 

 

Tyvek kopen? Dat kan hier: Tyvek